torsdag 23 april 2009

Konspirationen mot Morales

Sedan tre misstänkta terrorister skjöts till döds på ett hotell i Santa Cruz förra veckan har en märklig historia rullats upp. I centrum finns en man vid namn Eduardo Rozsa Flores med ett mycket varierande CV. Han föddes i Bolivia av boliviansk pappa och ungersk mamma. Pappan var kommunist och hjälpte bland annat Che Guevara i dennes flykt genom Bolivia.

Familjen flydde till Chile undan militärdiktaturen i Bolivia och flyttade sen till Ungern när Pinochet tog över i Chile. Rozsa Flores fick militär utbildning i Ungern och Sovjetunionen. Senare i livet blev han journalist och jobbade under Jugoslavienkriget där han så småningom tog värvning på den kroatiska sidan.

Dessutom har han varit med i den katolska sekten Opus Dei för att sedan konvertera till Islam. Han fick en högt uppsatt position i det ungerska muslimska samfundet. Däremellan har han skrivit 10 böcker på ungerska och kroatiska och varit skådespleare i filmer om Jugoslavienkriget. En rätt så driftig snubbe med andra ord.

När de misstänkta terroristerna skjöts ihjäl i Santa Cruz och ett vapenförråd hittades insinuerade oppositionen mer eller mindre att det var en iscensättning av regeringen för att få sympati. Regeringarna i Irland, Ungern och Rumänien har också ifrågasatt nödvändigheten i att skjuta ihjäl deras medborgare, inte minst eftersom de saknar kriminellt förflutet.

Men nu har ungersk TV släppt en intervju med Rozsa Flores som gjordes för ett år sedan med villkoret att den skulle släppas endast “om det hände honom något”. I intervjun säger Flores att han blivit kallad till Santa Cruz för att samordna den regionala separatistiska motståndsrörelsen. Därmed har regeringen till viss del fått rätt i sina misstankar.

Nu frågar sig hela Bolivia vem det var han hade blivit “kallad” av. Regeringen tippar inte helt oväntat på “företagaroligarkin”. Vilket mycket väl kan stämma i någon mån.

Inga kommentarer: