onsdag 16 juli 2008

Colombia-Venezuela 1-1



Colombia och Venezuela har länge varit huvudaktörerna i en infekterad politisk konflikt i norra Sydamerika. Chavez har med sina oljereserver, häftiga anti-amerikanska utspel och oheliga allianser med Kina och Iran satt tidigare rätt så undanskymda Venezuela i den världspolitiska blickpunkten. Grannen Colombia i väster är den politiska motsatsen, USA sponsrad miltär med 5 miljarder dollar och högerpolitik med skattesänkningar och utförsäljning av statlig egendom.

Den Sydamerikanska politiska dokusåpan är dramaturgiskt mycket väl utformad eftersom presidenterna med jämna och täta mellanrum i olika regionala forum samlas kring runda bord i långa tv-sända sessioner. Alla talar samma sprak och tillhör hyfsat utkristaliserade lag. Mer radikalt vänsterorienterade Venezuela, Ecuador och Bolivia; mer socialliberala Chile, Argentina och Brasilien; högerorienterade USA-allierade Colombia. Och det finns en hatkärlek mellan dessa länder som delar så mycket men ända irriterar sig på varandras egenheter som ger känslan av ett gäng kusiner som ligger i arvstvist. Man håller på varandra av hela sitt hjärta mot Tyskland i fotbolls-VM men politiskt kan man inte hålla sams längre än till nästa presidentuttalande.

I helgen träffades de två huvudpersonerna Uribe och Chavez i ett försoningsmöte. De bestämde sig för att hugga fast stridsyxan i kubben för ett tag. Toppmötet ägde rum vid en tidpunkt då Latinamerikas mest populäre president Uribe har mer vind i seglen än någonsin efter det spektakulära och för hela det colombianska folket förlösande frigivandet av Ingrid Betancourt. Tills slut var det inte socialisten Chavez eventuella kontakter med marxistiska FARC utan USA-stödd underrättelse och infiltreringsverksamhet som befriade nyckelgisslan Betancourt. Så Uribes position i regionen har stärkts medan Chavez som, sant eller inte, av många antas ha olika slags samröre med Farc försvagats i förhållande till rivalen.

Dagen efter var det plötsligt Venezuela som hade övertaget. I en av Latinamerika helt dominerad miss universum-tävling (4 av 5 finalister) - där USA:s kandidat till de bolivianska kommentatorernas förtjusning för andra aret i rad snubblade pa stilettklackarna i det kritiska galaklänning-momentet - drog Venezuela det längsta straet, strax före Colombia. Därmed seglade Venezuela, med sina Miss-skolor, upp som ledare av marathon-tabellen. Sverige deltar inte längre i dessa tävlingar, ett beslut som ter sig rakt igenom rimligt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt skrivet! Det är en fröjd att läsa.

Skönhetstävlingar är ett märkligt fenomen och väldigt medryckande, fastän det går på tvärs mot de flesta av principer och värderingar man vill stå för.

olaibolivia sa...

skönhetstävlingar är oerhört stort här och kandidaterna till miss bolivia turnerar land och rike runt och är i tidningen varje dag. Idag korades miss Figura med vinst-måtten 88-52-88...

Anonym sa...

Ja där ligger man i lä! :)