söndag 13 juli 2008

Mikrolåns-möte Choluteca, 10 juli 11.00



Som en del av besöket i Honduras åkte vi ut till en grupp mikrolåntagare på landsbygden i söder vid Stilla havs-kusten. Kvinnorna i gruppen har tagit lån på ca 1000 kronor var. De träffas två gånger i månaden och sekreteraren samlar ihop delbetalningarna. Hela lånet ska vara betalt efter fyra månader. Låntagarnas näringsverksamhet består bland annat av piñata-konstruktion, tamal-bakande (en sorts majsdeg i palmblads-wrap) och klädsömnad.


I mikrolånsbranschen betalar låntagarna ofta räntor som skulle ses som rent ocker i Sverige, ett slags sms-lån i fattighjälpsförklädnad om man vill vara kritisk. Det finns ett antal förklaringar till den höga räntan som kan ligga på alltifrån 10 till 100 % på årsbasis. Det är dyrt och riskfyllt att bedriva mikrofinansverksamhet, det handlar om små lån i ofta oländigt belägna områden i instabila ekonomier. Och trots den höga räntan är efterfrågan på lån stor, dels beroende på att det tidigare helt har saknats tillgång till lån och att alternativa informella krediter är betydligt dyrare. Att återbetalningsfrekvensen ofta ligger på över 95% tyder på att det är en rätt så bra fungerande marknad.


Den här gången var det ett par stycken som uteblev från mötet vilket ledde till förmanande ord från deras lokala "loan officer". Dessa loan officers åker runt och erbjuder lån till hårt arbetande människor som hankar sig fram i den informella kommersiella sektorn. De är ofta unga, i 20-30-års åldern och åker runt på moped till de olika grupperna. Vanligtvis kommer de själva från området i fråga men har lyckats ta en examen i ekonomi eller liknande som kvalificerar dem för tjänsten.


Målet med resan har varit att se om mikrolånsinstitutionen i fråga är tillräckligt stabil för att ta emot finansiering från fonden jag jobbar på. Vi har intervjuat alla möjliga personer i organisationen och kollat upp en massa nyckeltal. Nu återstår att skriva ihop en rapport och presentera den för fondens investeringskommitte för att se om det blir någon mer deg i tamalen..

Inga kommentarer: