torsdag 11 december 2008

Sydamerikas presidenter: And the winner is...

I toppen av listan finns en gammal Scania-arbetare. Strax därunder en vänsterliberal president i "Sydamerikas Schweiz".

#2 Tabaré Vazquéz - Uruguay


Uruguay betraktas allmänt som Sydamerikas mest homogena och lättstyrda land. Inkomstklyftorna är förhållandevis små vilket bland annat beror på att landet i princip saknar indianbefolkning.

Tabaré Vázquez valdes till Uruguays president 2005 som ännu en av representanterna för vänstervågen på kontinenten. Och enligt samma mönster som i flera andra Latinamerikanska länder är han den första presidenten från ett parti utanför den traditionella politiska eliten (Coloradopartiet i Uruguay precis som i Paraguay).

Och enligt samma modell som exempelvis i Chile och senare i Paraguay har Vázquez tagit ett seriöst initiativ att göra upp med de mörka skuggorna från diktaturåren. Gömda gravar har letats upp och rättsprocesser inletts. Vázquez har också sjösatt ett landsomfattande socialstöd för att hjälpa den fattiga befolkningen att närma sig de i övrigt hyfsat välmående och välutbildade uruguayanerna.

Vázquez har inga planer på att skära ner i det som är Latinamerikas kanske mest framstående välfärdsstat. Tvärtom har han reformerat skattesystemet så att inkomst- och kapitalbeskattning nu kommer omfatta alla och statens intäkter öka. Detta kombineras dock med en tydlig inriktning på fri marknad och utländska investeringar. Vazquéz försöker onekligen slå in på något som liknar Chiles tredje väg.

Uruguay ligger sedan ett par år tillbaka i fejd med Argentina om finska Botnias jätteprojekt i form av ett pappersbruk i gränsfloden La Plata. Argentina menar att bruket förorenar floden, Uruguay menar att den ligger i världsspets vad gäller miljövänlighet. Oavsett vilket så är projekt en bidragande orsak till att Uruguays tillväxt ligger i absolut kontinenttopp krisåret 08. Även andra sektorer visade en stark tillväxt och Vázquez för en medveten politik för att försöka diversifiera Uruguays jordbruksberoende exportindustri.

Relationerna med Argentina blev lite bättre när Vázquez vägrade låta ett brittiskt krigsskepp som var pa väg till Falklandsöarna proviantera i Montevideo.

På minussidan finns presidentens veto mot den liberala abortlagstiftning som röstades igenom i parlamentet. Han har fått hård intern kritik för detta och valt att gå ur sitt parti samtidigt som han sitter kvar på presidentposten. Ett år tidigare var dock Uruguay det första landet i Sydamerika att införa en partnerskapslagstiftning för homosexuella.


#1 Sydamerikas bästa president 2008
Luiz Inácio ”Lula” da Silva - Brasilien


“It’s like Sweden with sunshine!”
.
Nej det är inte den statliga brasilianska turistbyrån som brainstormat fram en ny slogan för att locka fler besökare. Citatet kommer från en ekonom på universitetet i Alagoas, en av Brasiliens fattigaste delstater, som i en intervju med the Economist beskriver hur väl Lulas socialbidrag ”Bolsa Familia” har fallit ut i hans region. Bidraget är något av Lulas flaggskepp och delas ut till fattiga barnfamiljer i Brasilien med den motprestationen att de skickar sina barn till skolan och till de statliga vaccinationsprogrammen. Representanter för den brasilianska regeringen har bokstavligen turnerat i världen för att förklara bidragets framgångar, nu senast i Indien.
.
Det ekonomiska bokslutet från Lulas regeringstid sedan 2003 är positivt. Brasiliens medelklass har vuxit till att utgöra över hälften av befolkningen samtidigt som inkomstklyftorna har minskat. Precis som andra latinamerikanska länder har Brasilien gynnats mycket av stigande råvarupriser men Lula-regeringens ekonomiska politik har också bidragit. Lula har överraskat många genom att föra en liberal ekonomisk politik och vara en frihandelsivrare. Samtidigt tar man ut höga skatter för att finansiera (den rätt så ineffektiva (det är ju trots allt Sydamerika)) statens projekt. Skattetrycket ligger på en närmast nordeuropeisk nivå.
.
Mitt under brinnande Argentina-kris betalade Brasilien av sina skulder till Internationella Valutafonden, IMF, och skapade därmed en stabil grund av förtroende gentemot utländska och inhemska investerare. Sedan dess har ekonomin vuxit stabilt runt 5% per år.
.
Lula tillhör Arbetarpartiet och från de egna leden har han ibland fått kritik för att med sin marknadsinriktade politik svika sina ideal. De utlovade sociala programmen är dock många och flera av dem har genomförts med blandat - men dock - resultat. På senare tid har minimilönen ökat och ytterliga höjningar har utlovats, dock innan finanskrisen.
..
Mycket resurser har satsat på att få ner våldet som i vissa delar av Brasilien är på närmast krigsnivå. I Sao Paolo har mordfrekvensen gått ned betydligt ,till viss del tack vare satsningar från regeringens och kanske framförallt delstatens sida på vapenkontroll och upprustning av nedgångna områden. Problemet är dock fortfarande enormt.
.
Utrikespolitiskt har Lula tagit på sig rollen som global företrädare för utvecklingsländernas intressen. Lula var initiativtagare till G20, en sammanslutning av 20 större utvecklingsländer som gör gemensam sak för att verka för att frihandeln ska gynna även dem. För ett tag sedan röt Lula ifrån på ett FN-möte när livsmedelskrisen från Europeiskt håll skylldes på biobränslet. Lula påminde då om de europeiska jordbrukssubventionerna som gör jordbruksexport olönsamt i vissa U-länder.
..
Framförallt har Lula tagit kommandot för att det regionala samarbetet i Sydamerika ska bli kraftfullt och ge resultat, främst genom Sydamerikas EU, Unasur. Under krisen i Bolivia i september var Lula drivande bakom det unisona uppslutningen bakom Evo Morales regering som var under stark press från de regionala guvernörerna.
.
Men Sydamerika vore inte Sydamerika om inte även ettan på listan över kontinentens bästa presidenter hade ett antal skandaler på CV:t. För ett par år sedan var det tal om hans avgång när parti- och regeringskamrater avslöjades som stora mutkolvar. Lulas person klarade sig dock hyfsat fläckfri.
.
Tack vare sin välbalanserade ekonomiska politik, sitt engagemang för utvecklingsländernas roll i världsekonomin och sin avgörande roll för Sydamerikas nyvunna självförtroende som kontinent tar Lula hem förstaplatsen på listan över Sydamerikas presidenter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen!

Linnea Uppsäll sa...

Men alltså det är ju sorgligt. Finns det verkligen inte bättre presidenter på den här kontinenten än en feg abortmotståndare och en regnskogsskövlingsbeivrare? Lula skrattar åt ursprungsfolken i Amazonas och vill bygga vägar och öppna för jordbruksmark mitt i regnskogen. Ekonomisk utveckling, vad bra.

Ola, vi missade varandra. Jag flängde iväg till Riberalta i några dagar och nu är du i pepparkakeland. Hoppas du har det bra, vi får ses i Sverige nån gång!

kram

Linnea

Anonym sa...

frågan är öppen, finns det någon bättre president på kontinenten?

det där med att skövla amazonas är iofs svårt det är lätt för oss i västvärlden att reagera hårt, samtidigt handlar det om ett utvecklingsland som utnyttjar sina naturresurser. Sverige byggde ju (i dubbel bemärkelse) exempelvis en del av folkhemmet med skövlad urskog.
Var det det du var uppe och skrev om förresten?

Vi syns i Sverige Linnea, i vår får det väl bli?

//Ola