torsdag 12 juni 2008

Länge leve höghöjdsfotbollen

I skuggan av EM drar det sydamerikanska VM-kvalet vidare och jag har som synes skaffat biljett till Andernas hatderby nummer ett, Bolivia-Chile, på söndag. Bolivia är på många sätt den fattigare och sämre lottade kusinen från landet i den relationen, vilket manifesteras allra tydligast av den havsremsa som Chile snodde av Bolivia för drygt hundra år sedan. Bolivianerna när sedan dess en stark dröm att en dag få komma ut till havet igen. Man har kvar en sjökrigsskola och en flotta (som "tillfälligtvis" är förlagd till Titicaca-sjön). Det här är en relation som Bolivia för övrigt har till flera av sina grannar som snott olika delar av ur-Bolivia under olika krig.



På fotbollsplanen brukar man dock kunna göra sig av med en del av vanäran från förlusterna i land-och-rike-leken, genom att bjuda in sina mobbande kusiner till fotbollsmatch på 3600 meters höjd. Kusinernas låglandslungor tar sedan slut redan vid slantsinglingen och Bolivia kan, trots underlägsna fotbollskvaliteter, kamma hem tre eller åtminstone ett poäng.



Egentligen skulle den sista landslagsmatchen vara spelad på Estadio Hernando Siles efter ett beslut av FIFA för ett par år sedan. Men Bolivia (och Ecuador) har fått dispens i väntan på en utredning som FIFA-ordföranden Blatter i god fotbollspolitisk anda har tillsatt om fotboll under extrema förhållanden. President Evo Morales kräver att få fortsätta spela i La Paz under parollen Viva el futbol de altura, länge leve höghöjdsfotbollen.
Denna gång kommer dock Chile väl förberedda med bland annat träning i flygvapnets tryckkammare i ryggen så ett tips får bli 3-1 till kustsnattarna i väster.
***
EM går annars för fult här på ESPN Deportes med flera timmars sändning och analys varje dag. Häromdagen konstaterades att EM:s hittills snyggaste och fulaste mål gjordes i samma match av Ibra-Kadabra och... eh... Petter Hansson.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej och hallå Ola!!

Härligt att gå på fotboll :) Kul att höra att du har det bra, och så är det ju så klart skoj att läsa vad du pysslar med "där borta"! Var hos syster igår och bakade fantastiska moccarutor, du vet ju hur hon gillar att pyssla :)

olaibolivia sa...

mmm moccarutor
själv försökte jag steka bananer idag men de blev lite stabbiga...

Anonym sa...

Den mördande effektiviteten i Petters dubbla strumprullare ska inte underskattas. Annars har ju även Sverige en historia av kustsnatteri runt östersjön..

Hoppas allt är väl med dig!

Anonym sa...

Steka bananer? But why?

Anonym sa...

Det är en medelbergs företeelse. Steka lite övermogna bananer i sirap. Ganska gott faktiskt...