tisdag 13 januari 2009

Bush håller inte med mig om Sydamerikas presidenter (han heller).

George W Bush använder tydligen inte sin sista vecka som president endast till att detaljstyra regionala bolivianska guvenörers valstrategi (se inlägget nedan) inför landets folkomröstning om en ny konstitution. Han delar även ut medaljer till de få vänner han har kvar.

Förutom Irak-kompanjonerna Tony Blair och Australiens John Howard fick även Colombias Alvaro Uribe igår Förenta Staternas högsta civila utmärkelse Medal of Freedom för sin "immense personal courage and strength of character". Och då kom han ändå bara på 10:e plats på min lista över Sydamerikas presenter.

Många colombianer håller nog med om utmärkelsen, Uribe hade för en tid sedan kontinentens högsta popularitetssiffror. Men Uribes regeringstid har också utmärkt sig genom ett stort antal mord på civila utförda av armén och ett konstant strykande medhårs på de paramilitärer som tillsammans med FARC-gerillan är ansvariga för den terror som hemsökt Colombia i årtionden.

Men det ser Bush garanterat genom fingrarna på eftersom Uribe till slut blev hans enda riktiga vän på den Sydamerikanska kontinenten.

Inga kommentarer: