tisdag 13 januari 2009

Kristen smutskastning inför folkomröstningen

Om två veckor är det återigen folkomröstning i Bolivia. Ja eller Nej till den konstitution vars text spikades i kongressen efter en lång period av oroligheter i höstas. Nej-sidan företräds främst av intressegrupper eftersom de politiska oppositionspartierna till slut deltog i överenskommelsen bakom den nya konstitutionen.

Grupper med fräscha namn som "Kommittén för bevarandet av en kristen värdegrund" och upploppsmakarna i Santa Cruz ungdomsunion deltar i Nej-kampanjen. I Santa Cruz åker en Cristomovil, en Jesusmobil, omkring med ett plakat som visar ett aborterat foster och ett plakat som visar två män som kysser varandra. Budskapet är att den nya konstitutionen öppnar för aborter och partnerskap mellan homosexuella, alltså bör bolivianerna rösta nej. I själva verket tar konstitutionen inte upp dessa teman överhuvudtaget.

Evo Morales beskyllde i ett uttalande de regionala guvernörerna för att agera på order från Bush-administrationen i sitt motstånd mot konstitutionen, och visst, vad ska Bush använda den sista veckan av sin åttaåriga regeringstid till om inte till att kommendera bolivianska guvernörer.

Annars verkar det som att konstitutionen kommer gå igenom ganska lätt, opinionsundersökningar pekar på 60% för Ja-sidan. Dock har ett nytt problem uppstått. Regeringen har insett att för att konstitutionen ska få någon verkan måste en mängd andra lagar ändras med kongressbeslut. Evo har retat upp oppositionen genom att säga att om lagarna inte går igenom i kongressen så kommer han enväldigt driva igenom dem med presidentdekret i stället.

Regeringspartiet MAS ska för övrigt hålla en stor kampanjavslutning i utbrytarregionen Santa Cruz vilket förstås är en potentiell krutdurk.

Inga kommentarer: