tisdag 27 januari 2009

Mycket jobb kvar efter Ja-segern

Regeringens storseger (ca 58%) i folkomröstningen om den nya konstitutionen kommer inte att räcka för att skapa stabilitet i Bolivia. Den speciella politiska dynamiken i landet gör att båda sidorna ser sig som segrare. Nej-sidan vann stort i de regioner som är mest skeptiska till Evo och klyftan blir därmed ännu större mellan Santa Cruz och La Paz

Och det väntade ja:et är egentligen bara början på det långa arbetet med att applicera konstitutionen i praktiken. Kongressen kan i teorin blockera lagar som följer av konstitutionen men i dessa fall har Evo lovat att stifta lagar med presidentdekret i stället.

I en lite lustigt utformad omröstning fick folket samtidigt bestämma huruvida jordegendom skulle begränsas till 5000 hektar eller 10000. 5000-sidan vann stort men med ungefär 25% blanka röster. Lagen kommer inte gälla retroaktivt men ses ändå av oppositionen som en inskränkning på äganderätten.

Här i Chile konstaterar man småleende att även den nya konstitutionen innehåller krav på den oinskränkbara rätten för Bolivia att få tillgång till havet (på Chiles bekostnad).

1 kommentar:

Anonym sa...

Måste vara schysst att va tillbaka i Chile efter 10 år!

Självklart måste man ha med HAVET i konstitutionen, Chile har ju ändå så låååååång kust. Måste säga att Bolivianerna är beundrandsvärda i att inte ge upp sina drömmar :)

Bra blogg som alltid Ola! Tack.

Sofia