onsdag 11 februari 2009

Klassisk korruptionsskandal skakar regeringspartiet

Strax efter storsegern i folkomröstningen om konstitutionen har regeringspartiet MAS råkat ut för en präktig korruptionsskandal. Alla spår pekar på att generaldirektören för det statliga gasbolaget Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB), Santos Ramirez, roffat åt sig miljontals dollar.

Santos Ramirez har av många setts som Evo Morales naturliga efterträdare på presidentposten. Han var även en av hjärnorna bakom Evo Morales framgångsrika presidentkampanj 2005. Skandalen är graverande för regeringen särskillt som ett av MAS högst profilerade projekt har varit att ta intäkterna från Bolivias naturresurser från rovgiriga utländska företag och ge dem till folket. Ramirez handplockades av Evo Morales för att leda det detta prestigeprojekt.

Än så länge tycks Evo och regeringen i övrigt dock klara sig från direkt inblandning i affären. Regeringen reagerade också snabbt och avsatte Santos Ramirez och andra inblandade.

Korruptionsskandalen har alla klassiska ingredienter. En väska med 450 000 dollar hämtas ut från en bank i La Paz och hamnar så småningom hemma hos en svåger till Santos Ramirez. I samma veva slår ett gäng rånare till och skjuter tragiskt nog ihjäl en högt uppsatt chef på oljeraffenaderiföretaget Catler. Det är detta företag som betalar ut mutorna för att få ett lukrativt kontrakt med YPFB. En av rånarna visar sig dessutom vara en infiltratör som varit med och hämtat ut pengarna, tillika kollega till den mördade.

Mordet gör att det hela inte går att dölja och media rullar upp affären. Men först efter att tre okända gärningsmän, möjligtvis poliser, tagit med en av rånarna, mullvaden, upp på altiplanon ovanför La Paz och under grov misshandel tvingat fram information om var pengarna fanns.

Generaldirektören Santos Ramirez var inte på plats när allt detta hände och han hävdar fortfarande sin oskuld. Men hans namnteckning finns pa kontraktet med Catler, rånet skedde hemma en bror och en kusin till hans fru sedan ett par veckor (tillika ersättare i kongressen för regeringspartiet MAS och från vilken Santos Ramirez nu begärt skilsmässa...). I förhör har dessutom kommit fram detaljer om hur Ramirez styrde det hela och skickade pengarna till ett konto i Tyskland.

Kollegor jag talat med säger att korruption vid statliga upphandlingar är djupt institutionaliserat i Bolivia. Ungefär 10% av kontraktssumman hamnar regelmässigt hos ansvariga tjänstemän och deras medarbetare.

Jag träffade för övrigt Santos Ramirez vid ett tillfälle när fonden jag jobbar på sålde sina andelar i YPFB i samband med förstatligandet. Mina arbetskamrater som jobbar med investeringar i gassektorn är nu glada att de inte har några intressen kvar i företaget.

Från mitt kontor ser jag också den jättelika villa som Ramirez stod i begrepp att köpa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Wow, vilken soppa! Det låter som en smaskig såpa, trist att det är i verkligheten det sker.