lördag 9 augusti 2008

OS-tips och statistikporr


Bolivias trupp

Nu börjar OS och det ser torftigt ut med medaljhopp för både Sverige och Bolivia. Bolivia är vana, de väntar fortfarande på sin första OS-medalj överhuvudtaget. Årets trupp består av en handfull överåriga gångare, simmare och friidrottare.

OS och medaljer är ett mycket intressant kalenderbitarområde. Man kan konstatera att det krävs ett i-land eller ett kommunistland för att hävda sig i den historiska medaljstatistiken. Det högst placerade landet som inte stämmer in på den beskrivningen är Kenya på 39:e plats. Någon som har tillgång till ett fett statistikprogram (Björn läser du den här bloggen?) kan väl ta och köra medaljstatistiken mot ett antal variabler (BNP, världsdel, religion, offentliga utgifter) för att se vad som förklarar OS-framgång? Jag lovar publicering på bloggen.

I själva verket är det i den delen av världen jag befinner mig nu ovanligt att likt Sverige ha världsidrottare inom en mängd olika grenar. Det vanliga för länder i Latinamerika och misstänker jag Afrika, är att man har ett fotbollslag som man sätter orimligt stor tilltro till och därutöver har någon enstaka talang inom en eller två grenar som man hoppas på. För Bolivia finns det i dagsläget tyvärr ingetdera.

Under Sidney-OS var jag i Mexico och då blev tidigare helt okände tyndlyfterskan Soraya Jimenez hela den 100-miljonhövdade nationens hjälte med det enda guldet. Det kunde blivit ett till men samtidigt som gångaren Bernardo Segura strax efter målgång i direktsänd TV fick presidenten på tråden för att gratulera, kom en nitisk men nöjd funktionär fram med det röda kortet höjt i stram fotbollsdomargivakt.

Sverige ligger faktiskt på 8:e plats i den historiska medaljtabellen med bara G7 länder framför sig typ. Men de allra flesta medaljerna härstammar från första halvan av 1900-talet. Sverige har inte tagit mer än 4 guld i ett sommar-OS sen Melbourne 56. Med tanke på att vi har Kina efter oss kommer vi snart halka ner ett snäpp.

***

Denna olympiad kommer att bli rätt torftig medaljmässigt , i klass med Barcelona 92.
Sverige kommer att kamma hem 2 guld (skytte, friidrott) 4 silver (kanot, cykel, segling, friidrott) och 4 brons (ridning, simning, friidrott, brottning)

Efter att på Folkrepublikens ambassad här i La Paz ha gått igenom ett kartotek med kosthållning och resultat sedan junioråldern för de 1067 kinesiska deltagarna kan jag också meddela den kinesiska medaljskörden: 44 guld, 32 silver och 25 brons.

Kom gärna med era egna tips.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nae, Sverige tar faktiskt bara ett guld. Och det skulle vara i skytte då, friidrotten har väl knappast någon guldkandidat?

olaibolivia sa...

jag tror Holm kan ta ett guld till eller Kallur. annars tar någon kanotist guld. 2 guld totalt blir det i a f!

Anonym sa...

Ola, du är en sann optimist, men hoppas att du har rätt!

Anonym sa...

Ja, första silvret är i alla fall i hamn :)

Det är bra att du är positiv, själv kör jag på stilen förvänta dig ingenting och bli inte besviken. Haha.