tisdag 21 oktober 2008

Äntligen en överenskommelse i Bolivia

Det lilla ljuset i tunneln som syntes i förra veckan har nu blivit till en hel glödlampa. Efter intensiva förhandlingar mellan regeringspartiet och oppositionen har man nu kommit överens om hur den konstitution ska se ut som folket ska rösta om.

Kongressledamötena har efter tre dygns vaka och förhandlingar suttit hålögda i TV hela kvällen och förklarat att till slut gick det. Med lite hjälp av den press som hundratusen demonstranter i La Paz centrum satte på förhandlingarna.

Evo kommer bara kunna bli omvald en gång, inte två som MAS ville. Pressfriheten har säkrats upp något och den kommunitära rätten (traditionellt rättsskipande på landsbygden) har fått sina gränser definierade. Det är några av kompromisserna i det nya konstitutionsförslaget. Samtliga oppositionsledamöter från Santa Cruz valde dock att rösta emot förslaget.

Eftersom kongressen inte har mandat att ändra i konstitutionen så har man löst det på det kreativa sättet att kompromisserna kommer att komma ut som en egen lag för tolkning av konstitutionen...

Stadens centrum har till stora delar varit helt paralyserat under dagen och jag har hållit mig nere i Zona Sur. Har inte märkt någonting faktiskt. Under dagen tvingade övertända demonstranter affärsmän i centrum att ta av sig slipsen eftersom det är en symbol för "oligarkerna".

En positiv dag för Bolivia. Potentiella kontroverser framöver är dock det faktum att MAS finansierade och uppmuntrade marschen som absolut tedde sig hotfull för oppositionen. Och det faktum att Santa Cruz inte är med på dealen.

Inga kommentarer: