tisdag 7 april 2009

Metaomröstning och Moment 22 i Sydamerikas Schweiz

Ett av de roligare förslagen på länge kom igår från oppositionen i Bolivias provinser. Det har länge riktats kritik mot registret över röstberättigade i Bolivia. Vissa hävdar att venezolaner, icke existerande personer, fan och hans moster och ett och annat lamadjur har röstat i de senaste valen. I ett gemensamt uttalande krävde därför ett antal guvenörer att det ska hållas en folkomröstning om röstlängdens giltighet. Sug på den ett tag.

Alltså typ som om en jury i en rättegång skulle rösta om huruvida de har rätt att komma med ett utslag. Eller som om en fotbollsdomare skulle ge sig själv rött kort. Som direkt hämtat ur Joseph Hellers Moment 22 med andra ord. (För att få åka hem från Vietnamkriget måste man diagnostiseras som störd. Men bara den som frivilligt vill stanna kvar i kriget kan klassas som störd...).

Men det var som sagt bara ett förslag. MAS hade just denna invändning att det blir ett cirkelresonemang samt att det ju är med denna röstlängd som autonomiomröstningarna har hållits på vilka den regionala oppositionens legitimitet vilar. Bolivia aspirerar nu i alla fall helt klart på titeln Latinamerikas Schweiz med tanke på den svärm av folkomröstningar som hållits de senaste åren

Men till det epitetet finns många kandidater. Costa Rica och Uruguay brukar nämnas oftast tack vare sin relativa välfärd. Även Chile har ibland jämförts med Suiza av samma anledning.

Finns det något Latinamerikas Sverige då? Tja, som jag skrivit om tidigare kanske Brasilien... Eller inte. Däremot är det många som skulle vilja vara det. I alla fall om man får tro en snabb googling på "'la suecia de' America Latina". Upp kommer diverse debattinlägg om att Venezuela, Colombia, Chile, Uruguay mycket väl skulle kunna vara Latinamerikas Sverige om det inte vore för: ...korruption, ineffektivitet, inkompetens, politiskt käbbel etc. Sverige fungerar alltså fortfarande för vissa som en avlägsen projicering av det lyckade samhället. Eller är det Schweiz de menar?

***
.
I mitt hemlandsnostalgiska googlande hittade jag även följande spanska blogginlägg hyllandes VM-laget 94.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är lite konstigt resonerat. Man undrar ju vilken röstlängd som skulle användas för folkomröstningen om röstlängden?

Micke sa...

Ah,det var alltså jag som postade. Råkade bli anonym...

Petter (med ä) sa...

Vietnamkriget? Jag ser fram emot en jättepudel på Ola i Bolivia.