onsdag 1 oktober 2008

Ännu en känga åt USA, ännu en utsträckt hand åt Ryssland

I en lätt dräpande kommentar riktad till president Bush kommenterade Morales det nedröstade krispaketet på 700 miljarder dollar. Morales förstatliganden av gasföretag och Entel har givetvis kritiserats som socialistiskt av halva världen. Men, säger Morales nu, "vi nationaliserar i alla fall för att ge ökade resurser till folket. Bush vill nationalisera förmögna finansmäns misslyckade affärer..."

Och nu knyts banden till Ryssland allt starkare. Fem helikoptrar för kokainbekämpning ska köpas in och en boliviansk delegation ska åka till Moskva för att diskutera hur de bilaterala kontakterna ska kunna fördjupas ytterligare.

Men det är ett högt - och i många fall dumt - spel Morales spelar. I förra veckan beslutade USA att inte förlänga den tullfrihet för vissa varor som varit en av belöningarna för samarbetet i drogbekämpningen. En dödsstöt för bolivianska företag och 10-40 tusen försvunna arbetstillfällen på ett bräde var ramaskriet från företagsorganisationer här. Nu verkar det dock som att avtalet trots allt får vara kvar ett år.

Inga kommentarer: