måndag 6 oktober 2008

Ett halvt steg fram, tre steg tillbaka

Och så kom då datumet som hållit Bolivia i ett spänt lugn i några veckor. Söndagen var deadline för regeringen och prefekterna i den autonomi-strävande halvmånen att skaka fram ett gemensamt resultat av dialogen.

Vid halv nio-tiden på kvällen kom en leende Evo Morales ut från förhandlingsrummet i Cochabamba och ställde sig på rad tillsammans med prefekterna för fotografering. Evo tog alla i hand och gick sedan därifrån. Sedan höll jordbruksministern(!) ett tal där han förklarade att ett dokument hade skrivits under - men bara av regeringen och de regeringen trogna prefekterna... Halvmåne-prefekterna hade inte skrivit under.

Han antydde dock att regeringen nu fått klartecken att gå vidare till kongressen för att där försöka få stöd för en folkomröstning om den nya konstitutionen. Och att formuleringarna i konstitutionen om det regionala självstyret ska omformuleras - en eftergift till prefekterna.

När prefekternas talesman höll sin presskonferens var dock bilden något annorlunda. Han konstaterade helt enkelt att ingen överenskommelse whatsoever nåtts men att dialogen i alla fall hade lyckats lugna ner våldsamheterna i Bolivia. Frågan är hur mycket den slutsatsen är värd när dialogen nu mynnat ut i intet.

Dessutom kan man konstatera att det redan från första början var lite märkligt att diskutera konstitutionen med prefekterna eftersom de inte är med och beslutar om den. Det är i kongressen beslutet om folkomröstning om konstitutionen tas och det är oppositionspartiet Podemos som måste övertygas. Och de har många och delvis andra invändningar mot konstitutionen än prefekterna.

Frågorna är nu minst lika många som förut:
- Ingen överenskommelse om fördelningen av gasinkomster träffades - en av grundkonflikterna mellan regeringen och regionerna.

- Om det nu är som regeringen säger (men prefekterna förnekar eller förtiger) att ett av resultaten från dialogen är att konstitutionen ska anpassas till prefekternas önskemål vad gäller självstyre. Måste inte då Asamblea Constituyente, grundlagsförsamlingen sammankallas på nytt för att godkänna den nya skrivningen? Och hur ska detta kunna ske om man tänker sig fatta beslut om folkomröstning nästa vecka?

- Vad har den jättemarsch som anhängare till regeringspartiet MAS ska genomföra med mål att sätta press på kongressen i dess beslut om folkomröstningen och några andra frågor, egentligen för krav?

Inga kommentarer: