lördag 18 oktober 2008

Ryssland vill rådgiva sydamerikansk militär

Den här bloggen har ju redan ett par gånger hakat på konspirationsteorin att Ryssland håller på att förbereda ett nytt kallt krig. Och som alla goda konspiratoinsteoretiker så hittar man tecken om man letar. Nu vill Ryssland gärna vara med som "observatör" i det militärråd, Consejo de Defensa, som ska bildas inom ramen för Unasur, Sydamerikas EU.

Rådet har bildats på initiativ av Lula och ska enligt uppgift syssla med militärt utbyte i form av gemensamma övningar och information. På lång sikt planerar Unasur att utforma en gemensam regional säkerhetspolitik. Och där vill förstås Ryssland vara med på ett hörn. Formerna ska diskuteras närmare senare i år när Argentinas president Christina Kirschner besöker Moskva.

Ryssland har samtidigt slängt in en begäran om att få vara med och rådgiva i fredsoperationsträningsorganisationen, Asociación Latinoamericana de Centros de entrenamiento para Operaciones de Paz, som någon byråkrat med känsla för humor har gett förkortningen Alcopaz.

Och det är tydligen inte bara i Latinamerika som Ryssland spelar "Risk".

***
Bolivia väntar med spänning på resultatet av dialogen och den efterföljande omröstningen i kongressen om huruvida det blir folkomröstning om konstitutionen eller inte. Allt ska enligt planerna vara klart i helgen. Och på måndag kommer 100 000 tyska bö..., nej jag menar 50 000 marscherande campesinos till La Paz för att se hur det har gått. Mer om det snart på en Boliviablogg nära dig.

4 kommentarer:

It´s all about me sa...

men, vad spännande med en Bolivia-blogg, den bara måste jag följa! Lite uppvuxen med bolivianer, släkt därborta och ja; spännande helt enkelt!

Sara sa...

nu har jag läst igenom hela bloggen, puh. ok, skumläste lite här och där, men ändå. bokmärker dej och kommer tillbaks!
/xxara (...som f.ö. är samma person som "bussbloggen")

Sara sa...

förresten har jag lite rapporter från Bolivia (La Paz, Sucre, Potosí, Salar de Uyuni) i bloggen "Jorden runt..." (tror att dom inläggen finns i slutet av november/början av december.)

olaibolivia sa...

kul att ni hittat hit
xxara: bra att du har läst hela bloggen. jag har hört att det finns de som hittar den här bloggen som bara läser nya inlägg...
ska kolla in dina boliviainlägg har själv bara vart i La Paz-regionen.