söndag 21 december 2008

Sydamerikas presidenter: En sammanfattning

Här kommer Sydamerikas presidenter top 13 samlade på ett ställe - olaibolivia har hela listan!

Kommentarer jag fått på listan har bland annat beklagat att en rabiat abortmotståndare och en korrupt amazonasmanglare hamnar högst upp; någon annan tyckte det var orättvist att lätt reformistiske Castro hamnade sist och att Colombias Uribe med ett svåruppskattat antal liv på sitt samvete borde hamnat lägre.

Själv erkänner jag att Kirchner kanske borde bytt plats med Bachelet, annars stämmer nog listan...

Utmaning till er läsare, vilka hade ni satt på topp tre?

Sydamerikas bästa presidenter

1. Lula - Brasilien (socialdemokrat)
2. Tabaré Vázquez - Uruguay (socialdemokrat)


3. Alan Garcia - Peru (socialliberal)
4. Fernando Lugo - Paraguay (socialdemokrat)


5. Cristina Kirchner - Argentina (socialdemokrat)
6. Michelle Bachelet - Chile (socialdemokrat)
7. Rafael Correa - Ecuador (socialist)


8. Evo Morales - Bolivia (socialist)
9. Felipe Calderón - Mexiko (liberal)


10. Alvaro Uribe - Colombia (liberal/konservativ)
11. Hugo Chavez - Venezuela (socialist)


12. Daniel Ortega - Nicaragua (socialist)
13. Raul Castro - Kuba (socialist)

10 kommentarer:

Anonym sa...

shoo.

att du kör lula på första plats o nästan helt försummar rafa correa får en att undra vilka kriterier du satt upp. lulas dubbelspel för billiga poäng i väst o militäruppgörelser med eu o frankrike på bekostnad av fortsatta klassklyftor o nedmontering av amazonas är knappast värt en förstaplats, men jag ger dig rätt för att han lyckats reformera sig från obekväm fackledare till rumsren o slentrianmässig politiker på oväntat kort tid.

bara den nya grundlagen i ecuador borde ha gett rafa correa mer kredd än han fått - åtminstone i västpress. men grundlagen är inte bara en signal till ecuadors befolkning, utan till hela världen, att olikheter kan vara en styra, låt oss utnyttja dem istället för att bruka dem som vapen mot varann.

tack för en bra blogg!

klas lundström
redaktör för Tidningen Anti o flitig LA-resenär.

Anonym sa...

hej klas, tack för dina synpunkter.

kriterierna jag satte upp finns på http://olaibolivia.blogspot.com/2008/11/south-american-president-countdown.html

"Jag har helt enkelt tittat på hur presidenterna har agerat när de ställts inför svårigheter, om de fört landet framåt eller bakåt, hur de hanterat skandaler, hur seriöst de tar demokratin, deras utrikespolitik etc."

Correas konstitution lovar mycket riktigt brett och vitt, inte minst vad gäller ursprungsbefolkningens rättigheter och respekten för miljön, men frågan är vad detta kommer få för konsekvenser i verkligheten.

Det går ju som bekant mode i konstitutionsskrivande i Sydamerika just nu och det ska bli mycket intressant att se vad detta ger på några års sikt.

Det som sänker Correa är att han äger lite av den chavistiska nyckfullheten vad gäller inställningen till demokrati och hur han för ekonomisk politik.

Anonym sa...

På tal om Kuba, Nyheter24 har gjort ett lysande reportage om Castros Kuba, med flera läsvärda intervjuer.

kolla in den och sen kan du kanske uttala dig om Kuba.

Castros Kuba - 50 år med "el jefe"

Fredrik Wikefeldt sa...

De två i topp måste bli

1. Alvaro Uribe. Han är på god väg att knäcka FARC och har stöd av 80% av befolkningen. Det räcker för att motivera förstaplatsen.

2. Alan Garcia. Peru tillväxt är den i särklass största i Sydamerika. Han har dessutom förenklat byråkratin, bland annat tar det mycket kortare tid att starta företag nu än tidigare.

Därefter vet jag faktiskt inte. Du har med presidenter i länder utanför Sydamerika också om man skall vara strikt (Mexiko och Kuba ligger i Latinamerika men inte i Sydamerika). Jag tycker presidenterna förutom mina två favoriter är väldigt svaga. Rafael Correa t.ex riskerar kreditvärdigheten genom att vägra göra en planerad avbetalning på ett internationellt lån. Lula bryr sig ingen i Sydamerika om särskilt mycket trots att Brasilien är det i särklass största landet och den i särklass största ekonomin.

Jonas Ryberg sa...

Jag ville inte va den som är den, men är det inte lite märkligt att sätta den president som lyckats vinna flest val, ökat sin BNP mest och dessutom minskat ojämlikheten dramatiskt hamnar tredje sist?

Sen kan man ju tycka han är en clown rent personligt men om du ser vad han uppnått när det gäller framsteg så borde ju han komma mycket högre upp.

Unknown sa...

Märklig lista du har gjort, men du efterfrågar dina läsares "Topp 3". Så här ser mina ut:

1. Rafael Correa
2. Hugo Chávez
3. Evo Morales

Ingen av dessa är felfri, och den inbördes rangordningen kan diskuteras. Men helt klart är att t. ex. Hugo Chávez har ändrat hela den politiska dagordningen, inte bara i Venezuela utan i hela Latinamerika. Det är till stor del exemplet från Chávez som har gjort att Morales och Rafael Correa kommit till makten genom val på politiskt radikala program.

Lula har haft sina poänger, och det var historiskt när han valdes. Han har dock varit alldeles för undfallande mot de nyliberala krafterna, och Chávez tog över ledarrollen i regionen för några år sedan. Det som drar ner Chavez, i min lista, är att utvecklingen i Venezuela är lite väl centrerad kring hans person. Det är dock inte enbart hans fel, utan ingår tyvärr i den latinamerikanska "caudillo"-traditionen. Chávez är en del av denna tradition, vilket knappast gör honom unik i regionen (Uribe i Colombia ingår också i traditionen).

Venezuela och Bolivia har, med stöd av Kuba, lyckats utrota analfabetismen på bara några år. Chávez har satt sin makt på spel i flera demokratiska val, och har accepterat valresultaten även när han har förlorat. Fattigdomen och arbetslösheten har minskat kraftigt och tillväxten har varit högst i Latinamerika. Att inte sätta upp Chávez på 3-i-topplistan, som du undvek att göra, tyder på att du inte riktigt har insett Chávez historiska betydelse, som kommer att räcka långt efter hans presidentperiod är över.

Anonym sa...

Va e grejen med att räkna Nicaragua till sydamerika, men utelämna övriga centralamerikanske republiker?

Vore intressant att se hur du rankar exempelvis Oscar Arias.

olaibolivia sa...

Tomas M:
Förklaringen till att Nicaragua är med finns hÄr: http://olaibolivia.blogspot.com/2008/11/south-american-president-countdown.html

Jag vet inte tillräckligt mycket om Arias presidentskap, men i brist på alltför graverande skandaler skulle han väl hamna på övre halvan i alla fall.

Anonym sa...

är du helt dum i huvvet eller??
Nicaragua, Mexiko och Kuba ligger för fan inte i Sydamerika!
läs på geografin innan du lägger ut sån här skit...

med vänlig hälsning andreas elofsson

ola sa...

Hej Andreas Elofsson. Läs detta: http://olaibolivia.blogspot.com/2008/11/south-american-president-countdown.html