torsdag 25 september 2008

Oppositionen bortglömd i dialogen

Man måste skilja på två saker i Bolivia-konflikten.

Dels oppositionen och dels de regeringskritiska regionala prefekterna som med ett gemensamt namn kallas för Media luna, halvmånen. Den åtskillnaden har inte alltid gjorts i mediarapporteringen och nog inte på den här bloggen heller. Oppositionen och halvmånen drar i själva verket inte helt jämnt de heller.

Det är mellan regeringen och halvmånen som den senaste tidens blodiga konflikt har stått. Det har handlat om autonomi och gasskatter - och ett allmänt ömsesidigt ogillande. Det är också dessa parter som nu sitter i dialog om hur konstitutionen ska utformas och skatterna tas ut.

Men.

Som gubben i lådan, en högst legitim sådan, dök igår oppositionspartiet Podemos ("Vi kan") upp och sa att de inte nödvändigtvis accepterade resultatet av dialogen även om regeringen och halvmånen kommer överens. Därtill måste ytterligare några punkter tas upp till diskussion.

Podemos vill bland annat inte acceptera den paragraf som, i enlighet med den trend som gått genom konstitutionella projekt i norra Sydamerika den senaste tiden (Correas Ecuador, Chávez Venezuela och Uribes Colombia), vill ge presidenten obegränsat antal omval.

Och Podemos sitter i den positionen att de kan blockera de två tredjedelars majoritet som behövs i kongressen för att konstitutionen ska gå igenom. Men ingen - parterna i dialogen, media (eller jag) - verkar ha tänkt på det.

Det ser alltså tyvärr ut att finnas gott om anledningar till bloqueos, marscher och konfrontationer även framöver.

Inga kommentarer: