tisdag 14 april 2009

Hungerstrejk - den nya kohandeln

I sitt standardverk Ideologi och strategi - Svensk politik under 130 år går Leif Lewin igenom vilka strategier en politiker kan använda sig av för att vända nederlag till vinst. Kohandel, manipulation av agendan, preferensbyte, partnerbyte och gud vet vad. Men en strategi har han glömt. Hungerstrejken.

Nu har denna metod återigen använts i Bolivia. Inget att höja på ögonbrynen åt kanske - om det inte vore för att det är självaste presidenten Evo Morales som vägrat mat under fem dagar. Så länge ni inte godkänner planerna för presidentval i december, sa Morales till oppositionen i kongressen, tänker inte jag äta. Eh....okej, måste oppositionen ha tänkt.

Till slut gick förslaget igenom, dock knappast tack vare Morales fasta. I stället nådde MAS och oppositionen en kompromiss som innebär att röstlängden ska uppdateras och kontrolleras för att så småningom - i ett oväntat spetsteknologiskt grepp - få en biometriskt utformning. Oklart hur ännu men många bolivianer är nu oroliga att de ska få lämna in sina vänstra lillfingrar till valmyndigheten.

Positivt dock att en kompromiss återigen har visat sig möjlig i Bolivia, det ger ett försiktigt hopp inför framtiden.

***

Det finns för övrigt de som skulle hävda att hungerstrejk är den mest hälsosamma kosthållningen i Bolivia. Annars får man räkna med så kallad Boli-Belly ungefär varannan månad.

Inga kommentarer: