torsdag 16 april 2009

Mordkomplott mot Evo?

Ungerska, irländska och en boliviansk medborgare med bakgrund från Jugoslavienkriget ingår i den märkliga komplott som rullades upp igår i Santa Cruz. Tre "terrorister" skjöts till döds av polisen på ett hotell i den oppositionella staden och ytterligare två greps och fördes till La Paz. Regeringen pekar på en mordkomplott med utländska legosoldater mot presidenten. I samband med räden hittades sprängmedel och vapen.

I själva verket är det mesta fortfarande oklart kring vad denna härva egentligen handlar om. Regeringen ser det som ett naturligt steg i ett mönster av starkt Evo-hat hos den bolivianska högern. Högern ifrågasätter hela operationen och anar politiskt rävspel och kritiserar starkt polisoperationen som inte hade någon förankring hos Santa Cruz polismyndighet. Det senare är dock förståeligt om det verkligen rör sig om en konspiration mot Evo Morales.

Klart är att ett antal bombattentat riktats mot både regerings- och oppositionsföreträdare under de senaste månaderna och senast i förrgår även mot Bolivias katolske kardinal. Hur det hänger ihop med denna "terroristcell" återstår dock att se.

Inga kommentarer: