Efter dialogen dialog. De misslyckade rundabordssamtalen mellan regeringen och prefekterna förra helgen övergick i veckan i en ny dialog mellan regeringen och oppositionen i kongressen. Man ska försöka nå en överenskommelse om konstitutionen innan man går till omröstning om huruvuda det ska bli en folkomröstning om konstitutionen eller inte...
I Bolivia gillar man att rösta. Många länder i regionen aspirerar på smeknamnet Latinamerikas Schweiz men jag tror jag ger det till Bolivia.
Hursomhelst så har det under de senaste dagarna kommit motsägelsefulla, men också en del positiva signaler från den nya dialogen. Tveksamheten gäller frågan om man i de pågående förhandlingarna får ändra i konstitutionstexten eller inte.
President Morales, tillhörande partiet MAS, uttryckte sig klart i ett tal i Oruro i förrgår: De som sitter i diskussion nu har inte mandat att ändra i konstitutionen.
Andra företrädare för MAS var också tydliga när man gick in i dialogen: Vi kommer bara göra ändringar i paragraferna som rör den regionala autonomin.
MAS-senatorn Felix Rojas var också tydlig i ett uttalande igår: Vi kan komma att göra ändringar i flera artiklar men inte de som rör omval av presidenten och begränsningar i hur mycket jord man får äga.
Trots den här något ambivalenta hållningen från MAS sida har båda sidor under helgen uttryckt sig försiktigt positivt vad gäller möjligheten nå en överenskommelse. På följande tre teman har man nått närmare varandra:
- I den nuvarande texten finns inte ordet "Republik" med. I stället fokuseras på Bolivias "plurinationella" identitet med en mängd olika grupper ursprungsbefolkning. Oppositionen vill ha in Republik igen och MAS tycks kunna ge med sig.
- Konstitutionen inehåller en skrivning om att massmediernas rapportering måste vara sanningsenlig och ansvarsfull(!). Oppositionen anar, med rätta, ugglor i mossen och kräver en specificering. MAS kan tänka sig det.
- En av de absolut mest kontroversiella punkterna i konstitutionen handlar om att traditionell byrätt ska få laglig status. Oppositionen kräver förtydliganden om gränserna för denna rätt och vad som händer när den krockar med nationell rätt. MAS kan tänka sig ett förtydligande.
Utöver dessa punkter återstår dock en mängd synpunkter från oppositionens sida. Bland annat vill man att frågan om omval av presidenten (i dagsläget får han bara sitta i en mandatperiod åt gången) ska lösas genom - just det - en folkomröstning.
Nästa vecka är det meningen att ett beslut ska tas i kongressen (i frågan om folkomröstning om konstitutionen). Om man bortser från de återstående meningsskiljaktigheterna, det allmänna misstroendet i landet, MAS trippla budskap, de 20-100 tusen campesinos som marscherar mot kongressen för att lägga emfas på sin ståndpunkt, oklarheterna kring den pågående dialogens beslutsfähighet, att AIK förlorade mot Troja/Ljungby i hockeyallsvenskan och de sjunkande olje- och gaspriserna i finanskrisens spår så skulle man kunna skönja ett ljus i dialogtunneln.
söndag 12 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
hej! hittade just till din blogg, och så fint att läsa rapporter från en svenne i bolivia. jätteintressant, jag hakar på bloggen din från och med nu och hoppas att det ska hjälpa mig följa vad som händer där borta!
/ylva maria, jokkmokk/umeå
Kul att du hittat hit. Marknaden för en svensk boliviablogg är liten men vass.
Skicka en kommentar