torsdag 19 mars 2009

Mer rött i Amerika

Jag vet att ni sitter och är lite oroliga för att ni ska behöva ta helg utan att få reda vad det egentligen är för filur som vann preidentvalet i El Salvador i söndags.

Mauricio Funes representerar den gamla vänstergerrillan FMLN som numera är ett politiskt parti. Hans seger målar alltså den latinamerikanska kartan ännu rödare (även om lilla El Salvador, stort som Värmland, inte bidrar med så mycket yta). En varningsklocka ringer dock, Daniel Ortega, den lätt virrige antidemokratiske presidenten i Nicaragua sprang ju också ur en gammal gerrillaorganisation. Dock verkar Funes mer balanserad.

På en fråga om han tänker ansluta sig till Hugo Chavez bolivarianska revolution svarade Funes att han först och främst är president i El Salvador och inte per automatik behöver förhålla sig till Venezuela. Han sa också att han har följt Brasiliens Lulas regeringsperiod noggrannt och gärna hämtar inspiration från honom.

Funes verkar alltså snarare ansluta sig till den liberala delen av vänstervågen i Amerika. Samtidigt poängterade han att de salvadoranska storföretag som med olika kreativa metoder länge undsluppit skatt kan räkna med att inte komma undan med det längre.

Den amerikanska vänstervågen

Den amerikanska kartan blir allt rödare. Särskilt om man får klassa Obama som vänster... Dessutom bidrar Hans Enoksen från det grönländska socialdemokratiska partiet Siumut med mycket rött. Fast det visste ni ju redan.

Inga kommentarer: