söndag 22 mars 2009

Topplista latinamerikansk musik - plats 20-19



#20 Soda Stereo - Musica Ligera (1990)



Vi börjar listan med en låt som inte kan utelämnas i ett sådant här sammanhang. För när de första tonerna i Soda Stereos ”Musica ligera” strömmar ut ur högtalarna någonstans mellan Patagonien och Tijuana kan man lita på att det blir allsång och hoppande dans. Låten är också det allra mest emblematiska uttrycket för den så kallade Argentinarocken, den lite light-betonade men samtidigt med Latinamerikanska mått mätt rätt så alternativa musikstil, ibland med smålustiga texter, som föddes i slutet av 80-talet och början av 90-talet i post-diktaturens Argentina.

Denna stil karaktäriseras också av märkliga bandnamn som Enanitos Verdes (de gröna små dvärgarna), Los Fabulosos Cadillacs (de fantastiska cadillacarna), Bersuit Vergarabat (tungvrickning utan betydelse), Los Autenticos Decadentes (de autentiskt dekadenta) etc. Lätt tröttsam musikstil i vanliga fall men Musica Ligeras pampiga refräng är ett soundtrack of our lives för de flesta latinamerikaner mellan 15 och 40. Att publiken kan låten är det ingen tvekan om i det här klippet.





#19 La Oreja de van Gogh - Cuídate (2000)



"Van Goghs öra" från San Sebastian i Baskien slog igenom på allvar i hela den spansktalande världen med denna oerhört trallvänliga och refrängstarka megahit från 2000. LOVG har en lätt Cranberries-lik approach med den mycket röststarka sångerskan Amaia Montero i spetsen. Montero lämnade nyligen gruppen för att satsa på en solokarriär. Hon har nu ersatts av spanska "Popstars"-vinnaren Lerie Martinez.

Inga kommentarer: