tisdag 24 mars 2009

Topplista latinamerikansk musik - plats 16-15





#16 Maná - Clavado en un bar (1997)



De andra riktiga superstjärnorna att kliva in på listan är de mexikanska pudelmjukrockarna i Maná. Latinamerikas i särklass största band i snart två decennier leverar refräng efter refräng som fastnar som kardborrar i en yllekofta. En mexikansk motsvarighet till Gyllene Tider och den genomsnittlige latinamerikanen kan säkert på rak arm nynna minst en 5-10 av sångaren och låtskrivaren - i konsekvensens namn Latinamerikas Per Gessle - Fher Olveras låtar.

Clavado en un bar , "fastvuxen i baren", är en av Manás rivigaste låtar och de lägger till och med in lite reggeae-baktakt versen. Dessutom med ett riktigt arenamässigt gitarrsolo. Latinamerikas förfestlåt nummer ett?





#15 Illapu - Vuelvo (1991)



De första - men inte sista - chilenarna på listan är folkmusikprotestsångarna Illapu. Tillsammans med bland annat Victor Jara och Violeta Parra utgjorde de under decenniet före statskuppen den chilenska proggvågen, Nueva Canción Chilena (den nya chilenska sången). Musiken har dock inte mycket gemensamt med den svenska proggen utan består av en modernisering av den andinska folkmusiken. Resultatet blir, tro det eller ej, mycket bra.

Medlemmarna i Illapu fick precis som många andra medlemmar av proggvågen leta sig utanför Chiles gränser (till Frankrike och Mexiko) under de mest repressiva Pinochet-åren. I samband med demokratiseringen kring decennieskiftet 80-90 kunde de dock återvända. Och sällan har känslan av att kunna bryta exilen beskrivits så storslaget som i deras stora hit Vuelvo (Jag vänder åter).

Traigo en mi equipaje del destierro
Amistad fraterna de otros suelos
Atrás dejo penas y desvelos

Vuelvo por vivir de nuevo entero

I landsförvisningens kappsäck
bär jag broderlig vänskap från andra kontinenter
Bakom mig lämnar jag sorgen och vakan,
nu återvänder jag för att leva hel igen.

Sångaren är för övrigt Magnus Ugglas och Guns 'n Roses-gitarristen Slash okände trillingbror. Har man tur kan man ibland se Illapu i typ Solnahallen givandes en konsert till Allende-nostalgiska exil-chilenare.

***

Någon låt du vill se på listan? Förslagslådan är fortfarande öppen.

2 kommentarer:

Bella sa...

Juanes är en av mina favoriter tillsammans med Shakira som jag ser redan finns med...
Jag tycker verkligen att de spanska låtarna har rätt att vara med då skivorna säljs/spelas även i Sydamerika och toppar listorna även där! Alejandro Sanz, Mecano, Ketama, Estopa...
La vida loca / Francisco Cespedes
Oj, får nog göra en egen lista...hi hi...
Kul idé!

Anonym sa...

ja, en av dem du tipsar om kommer pa en hög placering pa listan...