måndag 2 mars 2009

Karnevaltider och den stora bocken Evo

Höftvickningsdans


Paus i det svettiga karnevaldansandet


Blåsorkestrar bjuder in till allsång
.

Publiken står på läktare kring karnevalsvägen och kastar vattenballonger och
sprutar skum på varandra. Varvat med anti-Evo-sånger.
.
Kortkort-kort
.
Så är då en veckas karnevalyra i Bolivia över. Detta är årets största helg; dansgrupper och blåsorkestrar förbereder sig hela året (jag har haft en utanför mitt fönster på söndageftermiddagarna sedan i juni) för att tåga genom städernas gator i all sin färgprakt. Det är lite oklart vad som firas men något gruv-helgon är inblandat precis som Pachamama (Moder Jord).

Det mest kända och besökta karnevalståget går genom Oruro - en stad som under resten av året är berömt för att vara Bolivias tristaste stad, Altiplanons motsvarighet till Skövde, samt för att inte kunna uttalas av skånska boliviasvenskar (försök själva). Jag åkte dit med några kompisar och möttes av något som kan jämföras med Uppsala på Valborg x10. Det kastades vattenballonger och sprutades skum så det stod härliga till, och är man på det humöret och solen lyser i annars kalla Oruro är det riktigt kul.
.
Gatorna fylls med mer eller mindre koordinerade dansgrupper och blåsorkestrar likt de som följer kreolska begravningståg (om ni sett den där Bond-filmen när de är i New Orleans) fast de spelar bolivianska schlagers som den alltmer berusade publiken sjunger med i med fotbollsklacksemfas. En riktigt schysst gatufest helt enkelt.

Flickorna och kvinnorna njuter av att denna dag på året kunna höftvicka sig fram i symboliska små tygbitar till kjolar i annars rätt så katolskt moralistiska Bolivia. Männen utför en kraftfull krigsdans som förstärks av skallerormsskallror på fotlederna.

***

Vi stod kring Oruros centrala plaza och betalade ett par hundra kronor för våra platser; ett hutlöst pris med bolivianska mått mätt. Det gjorde också att publiken i närheten utgjordes av den delen av bolivianska befolkningen som inte har mycket till övers för presidenten.
.
I varje paus började så småningom sången "Evo, Evo cabrón...", direkt översatt getabock men här i meningen idiot, skitstövel, spridas i folkhavet. Ramsan innehåller "hijo de puta" och allusioner till hans mammas vandel. Den varvades med den gamla slagdängan "Evo cabrón, Linera maricón", alltså samma som ovan men med tillägget att vicepresidenten Linera skulle vara bög.
.
Splittringen i Bolivia gör sig alltså påmind på alla möjliga ställen och nivån på det politiska munhuggeriet underskrider kontinuerligt sig själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Som tillförordnad ordförande i Skövdes kommunstyrelse betackar jag mig för dylika påhopp som görs i denna text. Det tyder på en stor ignorans och okunnighet från skribentens sida; han är uppenbarligen inte medveten om Skövdes nygamla roll i den globalisera(n)de världen. Vad sägs exempelvis om utmärkelsen Årets studentstad 2008/2009!? Här kan du exempelvis studera magisterprogrammet Äldres hälsa och omvårdnad på 60 hp, sannerligen en utbildning som ligger i tiden.

För att citera vår hemsida:

Det finns de som säger att Skövde ligger mitt i världen. Ett utslag av lokalpatriotism naturligtvis – men västgöten skryter inte. Han säger bara som det är. För Skövde ligger centralt. Lätt att ta sig till, välplacerat för ett intressant och spännande besök i en del av Sverige som bjuder på mycket mer än du tror.

Jag förväntar mig en offentlig ursäkt från skribenten till Skövdes befolkning på en framträdande plats på denna s k blogg.