söndag 21 september 2008

Bolivia vänder sig till Ryssland

Efter att ha kastat ut USA-ambassadören Goldberg, blivit svartlistad som drogvänligt land och avbrutit samarbetet med amerikanska drogbekämpningspolisen DEA söker nu Bolivia en ny bundsförvant i kampen mot kokainet.

USA har, säkerligen med viss rätta, ifrågasatt hur intresserad den gamle koka-odlaren Evo Morales är av att trycka dit sina gamla kollegor. Men någon slags aktivitet pågår i alla fall och nu har Bolivia hittat en ny samarbetspartner - i Ryssland.

Det är oklart vad Ryssland har för kunskaper i kokainbekämpning och beslutet får nog tolkas som ännu ett försök av Morales regering att studsa upp mot USA. I samma veva har det statliga bolivianska energibolaget Yacimentos ingått ett avtal med ryska Gazprom för att prospektera olja och gas i Bolivia.

Att Ryssland är intresserat av att knyta kontakter i Latinamerika råder det inga tvivel om. Det utökade militära samarbetet med Venezuela är det tydligaste tecknet. Och Nicaragua(!) är det enda landet förutom Ryssland som erkänt Sydossetien och Abshasien.

Condoleeza Rice noterade nyligen Rysslands närvaro i Latinamerika och sade att det är tydligt att Ryssland blir alltmer auktoritärt på hemmaplan och aggresivt i sin utrikespolitik.

Inga kommentarer: