söndag 16 november 2008

Bolivia hämtar andan

Boliviadraken tillfälligt dragit sig tillbaka Sverige och DN:s korrespondent skriver om Maradona så känner jag att jag måste ta mitt ansvar och ge en politisk lägesrapport från Bolivia mitt i all korpfotboll och paragliding.

Faktum är att tonläget dämpats betydligt efter den, som det kan komma att visa sig, rätt lyckade kompromissen i oktober. Rubrikerna om nära förestående inbördeskrig känns långt borta. Folkomröstningen om konstitutionen äger rum i slutet av januari och eftersom ingångsvärdena i den är resultatet av en bred kompromiss finns det hopp om att det kan gå hyfsat lugnt till. (Peppar, peppar ta i smugglat bolivianskt regnskogsträ.)

De viktigaste händelserna under de senaste veckorna:

- Evo Morales har för gott kastat ut USA:s kokainpoliser DEA från landet. Han menar att det är ovärdigt för Bolivia att amerikanska agenter ska styra och ställa över inhemsk polis och militär. Nu ska Bolivia sätta upp en egen antikokainstyrka. Samtidigt för man diskussioner med Ryssland om att assistera på området.

- Bolivia har sedan länge kraftiga subventioner på drivmedel (bensin kostar 4 kr litern) och gas. Det gör att det är en mycket bra affär att smuggla och sälja i grannländerna. Staten förlorar därigenom mycket pengar. Men nu ska man ta i med hårdhanskarna. Den ökända knarklagen "Ley 1008" (som bland annat "El Choco" dömdes under för er som läst boken) appliceras numera även på bränslesmugglare. Det innebär häktning utan bevisning och 5-25 års fängelse för den som för en gasbehållare över gränsen.

- Prefekten i Pando, Leopoldo Fernandez, han som av regeringen pekats ut som ansvarig för massakern i september, sitter fortfarande kvar i San Pedro-fängelset i La Paz. Detta trots att högsta domstolen med säte i Sucre sagt att han ska förflyttas dit. Regeringen menar att det inte är högsta domstolen utan den speciella kommissionen som utreder septembermassakern som ska ta sådana beslut. Relationerna mellan den konstitutionella och den faktiska huvudstaden förbittras ytterligare.

- Venezuela har lovat att täcka upp för den marknad som gått förlorad i och med att USA sagt upp det förmånliga handelsavtal som Bolivia fick i utbyte mot samarbete i kokainfrågan. Företagssektorn i Bolivia betvivlar starkt att det kommer fungera men enligt uppgift ska venezolanska representanter sagt att de bolivianska kläderna "håller oväntat hög kvalitet...".
Samtidigt bromsar Bolivia ett handelsavtal mellan den andinska unionen och EU eftersom det innehåller för långtgående patenträtt vad gäller bland annat biologiska substanser. Bolivia anser att sådant är allmän egendom.

- Om Bolivia hamnar i recession kanske det inte bara beror på att metallpriserna är på en knappt lönsam nivå och att gaspriserna sjunkit kraftigt. Det kan också bero på mitt dåliga målsinne. I semifinalen i La Paz-börsmäklarmästerskap i fotboll mötte vi nämligen börsadministrationen. Och i ett öppet läge sköt jag bollen på målvaktens finger i stället för i mål. Det blev en rejäl stukning på den som visade sig vara börsens driftschef... Inga hard feelings dock.

Inga kommentarer: