onsdag 12 november 2008

10 Boliviareflektioner II

Ska man dricka te i La Paz får man nöja sig med 88,25 C varmt vatten. Det är nämligen kokpunkten här. Det gör också att pastan aldrig blir riktigt bra när man kokar.

Bolivia har lika många invånare som Sverige men är mer än dubbelt så stort. Fatta glesbefolkat.

Flygplan som landar på La Paz internationella flygplats i El Alto har dubbelt så lång landningssträcka som vid landning på havsnivå på grund av den tunnare luften.

Män och kvinnor i den bolivianska överklassen är rätt jämställda. Ingen av dem tvättar eller lagar mat.

De två största idrottsmännen i Bolivias historia är tennisspelaren Mario Martinez (3 ATP-titlar och rankad 35 som högst (minns du honom Hellberg?)) och Marco Etcheverry som förde landet till det hittills enda VM-slutspelet 94 och var stjärna i chilenska Colo Colo.

Den högsta uppmätta tempraturen i La Paz är ofattbart nog 25C. Det är ofta betydligt varmare på dagarna när andsolen steker på men höjden ger en grundkyla som tydligen gör att det aldrig blir varmare än så i skuggan.

Igår påpekade en kollega för mig att det bara skiljer en bokstav mellan Obama och Osama.

Bolivias i särklass största bidrag till populärmusiken är Bomba med Azul Azul. Ni minns "Bomba, Sensual, Un movimiento sexy." Och så vidare. Gick het på dansgolven ca 2002.

Flickan som kommer tvåa i Miss Santa Cruz får varje år ett wild card till Miss Bolivia-tävlingen. Hon får då ikläda sig "Miss Litoral"-bandet det vill säga representera den till Chile förlorade kustremsan (El litoral).

Bolivia ligger på 74:e plats på Fifa:s fotbollsranking strax efter Bahrain och Slovenien men före Bosnien Herzegovina och Libyen.

10 Boliviareflektioner I

3 kommentarer:

Anonym sa...

Betydligt större chans att vinna på lotto än att bli korrekt diagnostiserad?

Anonym sa...

Tragiskt med låtarna särskilt när man tänker på att Bolivias största potentiella hit faktiskt snoddes, Llorando se fue eller nåt sånt med Kjarkas. Brassarna snodde den kallade den "Lambada" och blev fetrika. Silvret, oljan, lambadan. Det finns ett mönster...

Anonym sa...

så bra skrivet!