fredag 27 februari 2009

Evo: Ut med USA - in med Ryssland

Latinamerikanska presidenter fortsätter att passera revy i Kreml. Nu senast var det Evo Morales tur, den fjärde presidenten på två månader (efter Argentinas, Nicaraguas och Kubas). Han diskuterade köp av helikoptrar för kokainbekämpning och samarbete på naturgasområdet.

Evo är uppenbarligen mycket nöjd med samarbetet med Ryssland och viftar gärna med sin ryska passtämpel norrut mot USA. I ett flera timmar långt radiotal under karnevalshelgen passade han på att dela ut några kängor mot USA. Bland annat anklagade han CIA för att köpa information från bolivianska statsanställda.

Problemet för Evo är att han inte kan presentera några bevis för detta. Det gör att han framstår som en lätt paranoid Chavez-kopia med sina svepande anklagelser. Å andra sidan kan man nog vid varje givet tillfälle utgå ifrån att USA sysslar med ganska hård underrättelseverksamhet i Latinamerika som ju i allt större utsträckning (fram till Obamas övertagande) har vänt grannen i norr ryggen, åtminstone i den politiska retoriken.

Tillfredställelsen med Rysslandssamarbetet är uppenbart och rymmer en dimension bortom det praktiska och materiella utbytet. Så här säger Evo:

“Latinamerika kommer inte längre vara Imperiets bakgård, de tiderna är slut. Och med Rysslands återkomst i Latinamerika kommer detta milleniums historia att se helt annorlunda ut.”

Inga kommentarer: