torsdag 26 mars 2009

Topplista latinamerikansk musik - plats 12-11



#12 Aventura - Obsesión (2003)



Den här har ni hört. Och förmodligen gillade ni den inte så mycket att ni tycker att den platsar på den här listan. Men då har ni inte lyssnat tillräckligt nogrannt. För Obsesión är vacker i sitt salsa-rytmiska vemod och dialogsången är ett grepp som man inte hör sa ofta men här blir det effektfullt.

Killen försöker övertyga tjejen om att lämna sin pojkvän och komma till honom. Tjejen förklarar för killen att han inte är kär – han är besatt! Och han slutar hos psykologen och utan vänner, så man får nog ge henne rätt. Lika enkelt som, ähum…, genialt tema.



#11 Fernando Delgadillo - Ten miedo de mi (1998)



Fernando Delgadillo tillhör den kategori manliga trubadurer som är så bra att de inte bryr sig om hur de ser ut. Med fula glasögon, gräslig frisyr, urtvättade kläder och svett på pannan framför han sin Ten miedo de mi, “Var rädd för mig”. Det är oklart varför man ska vara rädd för honom men om olycklig kärlek handlar det, det hörs kanske.

Om ni vill se hur han se ut får ni klicka er vidare från det här klippet i vilket låten kommer allra bäst till sin rätt. Lägg märke till hur snyggt han bygger upp låten med ett långt gitarrintro. När han sedan börjar sjunga blir man inte besviken. Ni kan också följa med i det imponerande antal ord han får in i melodin.

Om Magnus Ugglas “Trubaduren” (när en speleman en enda gång börjat sjunga på en gammal sång…) hade utspelats i Mexiko hade den handlat om en kille som plockar fram sin akustiska ur ett slitet fodral med Che Guevara- och Subcomandante Marcos-tygmärken på och börjat plocka Ten miedo de mi. Och respekt till honom i så fall för det krävs en del fingerfärdighet.

Det här är det bästa jag hört i visväg, möjligen i konkurrens med Håkan Hellströms version av Visa vid vindens ängar.

1 kommentar:

Anonym sa...

ACK så vackert!