söndag 29 mars 2009

Topplista latinamerikansk musik - plats 10-9



#10 Jarabe de Palo - Grita (1997)



Att Jarabe de Palo är Spaniens svar på Bo Kaspers råder det inget tvivel om när man hör dem spela. Och ofta är de riktigt behagliga att lyssna på. Jarabe de Palo betyder ordagrant käpp-medicin och avser kort och gott ett kok stryk.



#9 Los Jaivas, Illapu, Los Tres - Todos Juntos



Todos juntos kom ut ett år före militärkuppen i Chile. Los Jaivas som gjorde låten tillhörde precis som Illapu som dök upp tidigare här på listan, den chilenska proggrörelsen "Nueva canción chilena". Och precis som Illapu hade medlemmarna i Los Jaivas en lång period i exil framför sig.

Denna låt kom med tiden att bli något av en chilensk We are the world, och har genom åren framförts av en mängd olika artister. Med plattityder som "varför leva så isolerade när jorden vill föra oss samman" och lite mer skarpsinnigt poetiska rader som, "varför ska solen överhuvudtaget skina på oss när vi inte ser våra medmänniskor i ögonen".

Här är det tre av den chilenska kulturvänstern och anti-pinochetismens främsta representanter som gör sin version.

2 kommentarer:

Pumita sa...

Vilken rolig idé! Jarabe de Palo är superbra. Saknar bl.a. Ojalá que llueva café, Si no te hubieras ido, Oye como va, A Dios le pido och några till på din lista men de kanske kommer. Inte mina favoriter nödvändigtvis men mycket spelade...

ola sa...

Ja, bra låtar alla dessa. Återstår att se om de platsar på listan ;-)