måndag 23 mars 2009

Jag mötte Evo...

...nej, det gjorde jag inte men jag såg honom livs levande för första gången igår. Han satt bredvid sin vicepresident García Linera på en provisorisk läktare för att övervara Día del Mar-paraderna i La Paz. Det var alltså Havets dag igår, högtidlighållande av dagen för 130 år sedan när Bolivia förlorade den sista biten av kustremsan till Chile. Samtidigt får bolivianerna möjlighet att vädra lite Chile-hat (från de flesta inte så allvarligt menat) och ropa ut krav på ett återtåg till havet.

Detta har varit ett nationellt trauma sedan 1879 och Bolivia tillhör därmed en grupp av 44 "Landlocked countries". (Lyckligtvis är Bolivia inte ett av de två "doubly landlocked countries" i världen, Liechtenstein och Uzbekistan, som måste korsa minst två länder för att komma till havet...). Den nya konstitutionen innehåller ett ovillkorligt krav att återigen få se Stilla havet skölja bolivianskt territorium.

Det är dock inte troligt inom en överskådlig framtid. Chile är dock beredda att diskutera fram "en annan lösning", vad det nu skulle vara.

***

Platserna 17 och 18 i topplistan nedan.

Inga kommentarer: