måndag 30 mars 2009

Topplista latinamerikansk musik - plats 8-7




#8 Maná - Vivir sin aire




Maná har ju presenterats tidigare på listan med lite svängigare Clavado en un bar. Sin högsta placering får de dock, något förutsägbart eller trist kanske någon kan tycka, med megahiten Vivir sin aire. Ni som har lite Latinamerikaerfarenhet har redan hört den till leda. I skramlande gamla skolbussar på Nicaraguas landsbygd, som sista dansen på discon i Buenos Aires, på karaokebarer i La Paz, på skolavslutningar i Guadalajara eller i taxibilar i Bogotá med bara diskant på bilstereon.

Icke desto mindre förtjänar denna utsökt vackra ballad sin höga plats på listan. Texten är någon slags spansk motsvarighet till Vem kan segla förutan vind, fast tvärtom typ. "Como quisiera poder vivir sin aire, como quisiera poder vivir sin agua, me encantaría poder vivir sin ti."
Alltså: "Jag önskar jag kunde leva utan luft, utan vatten och om jag ändå kunde leva utan dig." Fantastisk, banal, smäktande latinamerikansk hjärtesorg. Återigen, sparsmakat bildsatt av någon youtube-kreatör.








#7 Intocable - Fuerte no soy



Som ni ser på bilden rör det sig på sjundeplatsen om någon sorts mexikanskt dansband. Men låt inte utseendet lura er. Intocable bjuder på mästerlig sång och en vemodig men samtidigt svängig melodi med en storslagen refräng. Det handlar om falnande kärlek

Intocable är egentligen Texas-mexikaner men har slagit stort i Mexiko. En lite udda fågel här på listan men ett band som snabbt kommer bli era favoriter!

1 kommentar:

Micke sa...

Nu väntar vi bara på att se vilken plats Ricardo Arjona ligger på :)
Blir det månne nån Kjarkashit också? Annars får du köra en nedräkning med de bästa La Paz-karaoke-hitsen också!