torsdag 11 september 2008

8 döda i sammandrabbningar

Idag skedde den länge förutspådda konfrontationen mellan separatister och regeringstrogna grupper som beskrivs som "campesinos", bönder. Det skedde nära den brasilianska gränsen (långt ifrån La Paz) där gaspipelines nyligen saboterats, enligt regeringen av de civila separatistiska mobbar som står för den mest våldsamma delen av protesterna.

Åtta personer ska ha dött idag och för första gången användes skjutvapen. Tidigare har upploppen skett med hjälp av påkar, blockader och eld. Det är högst oklart vilken sida de döda kommer ifån. Enligt chilenska La Tercera är det regeringstrogna campesinos som blivit massakrerade enligt BBC finns det dödade på båda sidor och CNN hävdar att de dödade tillhör separatisterna.

Alldeles nyss visade Bolivias Lars Adaktusson/David Letterman en stillbild på stridsvagnar som transporteras på en väg någonstans, möjligen på väg till oroshärderna. Som jag skrev igår har staten hittills valt att inte utnyttja sitt våldsmonopol i någon större utsträckning för att stoppa sammandrabbningarna.

I samma veva har en diplomatisk kris uppstått med USA. Igår förklarade Evo Morales den amerikanske ambassadören oönskad i landet; idag svarade USA i en diplomatisk reflex med samma mynt. Än så länge har den bolivianska regeringen inte fört fram några konkreta bevis på vad den amerikanska konspirationen består av denna gång.

Och i Venezuela har samma sak hänt. Chavez har kastat ut den amerikanska ambassadören efter att ett ljudband spelats upp i venezolansk TV där det diskuteras hur man skulle kunna invadera presidentpalatset. Enligt Chavez är det USA som drar i de konspiratoriska trådarna även här.

Chavez passade också på att nämna att en kupp mot Morales, eller ett mord av densamme (undra hur det känns för Morales att storebror Chavez spekulerar i hans död...) skulle innebära grönt ljus för Venezuela att gå in militärt i Bolivia.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag följer läget spänt. Fortsätt rapportera! Du gör det bättre än DN.

olaibolivia sa...

Ja, DN:s Bolivia rapportering verkar lite sporadisk (finns i o f s fler länder i världen att bevaka) jag såg bl a en notis på dn.se om en jordbävning i La Paz-området 4,4 på Richter (motsvarar väl en lättare salongsberusning). Här har jag varken hört om eller känt sagda jordbävning.

Maja sa...

ramlade in på din blogg på omvägar och har snokat lite. idag tipsar magnus linton om dig
http://magnuslinton.blogspot.com/2008/09/latinobilder-av-sverige.html

olaibolivia sa...

Maja: Hur ser man i Peru på situationen i Bolivia, stöder man Morales? Morales har ju kallat president García för tjockis...