torsdag 18 september 2008

Nazister i Bolivia

I veckan var jag och såg filmen "La cacería del nazi", Jakten på nazisten, på en biograf här i La Paz. Filmen är helt verklighetsbaserad och handlar om den tyske nazisten Klaus Barbies, "Slaktaren i Lyon", tillflykt och subversiva verksamhet i Bolivia. Under sin tid som Gestapochef i Lyon låg han bland annat bakom gripandet och avrättningen av den franske motståndsmannen och nationalhjälten Jean Moulin.



Barbie kom till Bolivia via de beryktade "rat-lines" som etablerades av kroatiska nazianstrukna katolska präster för att smuggla ut krigsförbrytare, främst till Argentina. Dessförinnan hade han anlitats och beskyddats av CIA som kollaboratör i Tyskland för att få tag på andra krigsförbrytare. I Bolivia bytte han namn till Altman och kontraterades av den bolivianska militären för att dela med sig av sina erfarenheter från Gestapo-tiden.

Flera av mina kollegor minns Altman, bland annat ska han ha varit frikostig med att bjuda grannarnas barn på godis. Han deltog i den blodiga statskuppen 1980 och fortsatte därefter att anlitas som "konsult" av militärdiktaturen.

Barbie greps senare eftersom han var skyldig bolivianska staten räntan på en skuld på 10 000 dollar. Då passade den vid det tillfället hyfsat demokratiska bolivianska regeringen på att skicka iväg honom till Franska Guyana så att Frankrike fick chans att ställa honom till svars för ett tusentals döda i Lyon.

***

Samtidigt håller ytterligare en Bolivia-nazi-film (en ny genre kanske) på att spelas in i Tyskland, denna gång om Leni Riefenstahls älskare och fotograf Hans Ertl. Han fann ocksa sin tillflykt i Bolivia. Som en historiens ironi gick hans dotter Monika med i en boliviansk vänsterguerrilla.

Hon åkte sedan till Hamburg och var med i den grupp som mördade Bolivias konsul Toto Quintanilla. Han hade nämligen varit med i den patrull som fångat in, torterat och avrättat Che Guevara i den bolivianska djungeln. Ibland biter historien sig själv i svansen.
nn
***

En intressant parallell är att en av de ledande figurerna i den bolivianska utbrytarrörelsen, Branko Marinkovic, av regeringen utmålas som son till en kroatisk Ustasja-nazist. Den regeringstrogna kanalen har inte varit sena att visa en info-spot om Marinkovic där hans släktband förklaras och varvas med vad som ska vara bilder på Ustasjas härjningar och fångläger under andra världskriget.

Häromdagen, förmodligen med den, den senaste tiden mycket omdebatterade filmen om Klaus Barbie i bakhuvudet kallade en av Evos ministrar regionen Pandos prefekt Leo Fernandez, för "slaktaren i Cobija" med anledning av misstankarna om prefektens inblandning i massakern för en vecka sedan.

Fernandez flyttades för övrigt över till San Pedro-fängelset idag, där såväl Klaus Barbie som El Choco satt, för er som läst boken med samma namn.
Så var den associationskedjan slut.

...förutom att jag kallades för El Choco (ljusskalle) idag när jag spelade fotboll. I San Pedro-området.

Inga kommentarer: