måndag 15 september 2008

"Sydamerikas EU" kan gå stärkt ur Bolivia-tragedin

Mangrannt (förutom Perus president Alan García som Morales ju kallat för tjockis) och på kort varsel samlades presidenterna i den bara några månader gamla Sydamerikanska unionen Unasur i Santiago de Chile för att diskutera Bolivia-frågan.

Det finns givetvis ett djupt rotat Europa-komplex i Latinamerika och särskilt EU-projektet tittar många avundssjukt på. Länge har man i Sydamerika slutit sig samman i regionala handelsområden som Mercosur och Comunidad Andina. Men varför skulle inte Sydamerika med få länder och stora likheter i språk och historia kunna lyckas med det som ett 20-tal länder med olika språk och ojämn ekonomisk utveckling har gjort i Europa?, har resonemanget gått.


Unasurs flagga. Vem skulle kunna gissa att majoriteten av länderna
i organisationen har presidenter till vänster om mitten?...


Så i maj i år sjösattes Unasur, en organisation med 12 länder. 8 av de 10 iberoamerikanska (gamla spanska och portugisiska kolonier) länderna har presidenter på olika avstånd vänsterut från mitten. Bara Colombia och Peru har högerregeringar. De två övriga länderna i Unasur är undanskymda Surinam och Guyana.

Man efter kvinna (Argentinas Kirchner) rullade de igår in på Santiagos flygplats för att snabbt forslas till Michelle Bachelets presidentpalats som precis hade utstått 35-års manifestationerna för statskuppen i Chile - den 11:e september.

I 5-6 timmar satt presidenterna inlåsta i La Moneda - ett tecken på situationens allvar, annars brukar dessa möten vara direktsända och underhållande häftiga meningsutbyten - och på kvällen kom Bachelet ut och levererade 9 hyfsat koncisa punkter i Bolivia-frågan.

De gick i stort sett ut på att man inte accepterar några försök att underminera Bolivias territoriella integritet eller regeringens suveränitet. En tydlig markering mot utbrytarregionernas ockupation och sabotage av statliga myndigheter. Dessutom ska Unasur skicka en delegation för att utreda massakern i Pando den 11:e september.

Detta är andra gången under sitt korta liv som Unasur ställs inför en kris, förra gången var det triangeldramat Venezuela, Ecuador, Colombia. Det är också andra gången som det diplomatiska maskineriet tuggar snabbt, effektivt och spottar ut sig en hyfsat tydlig markering. Kanske är det den gemensamma tyngdpunkten åt vänster som gör att det funkar.

Om det kommer hjälpa eller inte återstår att se. Men Morales kan i alla fall nu känna att han har hela kontinenten med sig. Och Unasur kan nog lära EU en del vad gäller att snabbt producera diplomatisk substans.

Inga kommentarer: