onsdag 10 september 2008

I stormens öga - eller nationalsporterna som skakar Bolivia


Den politiska rapporteringen på bloggen har helt klart fått stryka på foten till förmån för bergsklättring, OS-statistik och poolhängande. Men sedan valet den 10 augusti har en hel del hänt i stackars trasiga Bolivia.

Det började ganska bra efter valet. Alla kände sig som vinnare eftersom Evo fick stärkt stöd och prefekterna i den oppositonella halvmånen i öster fick sitta kvar med bred marginal. Någon dag efter valet satte de sig till och med ner runt ett bord i presidentpalatset för att inleda en dialog. Det dröjde dock inte länge förrän prefekterna reste sig upp och gick. Och sedan dess har situationen bara eskalerat.

I bakgrunden ligger förstås ett starkt ogillande av Evo Morales och hans vänsterpolitik och -retorik. Men knäckfrågorna just nu är hur skatten på Bolivias största inkomstkälla, naturgas, ska fördelas samt den nya konstitutionen.

Vad gäller gasen har regeringen tagit ut en högre skatt än tidigare för att finansiera det så kallade "Värdighetsbidraget" på 27 dollar i månaden till landets ofta helt inkomstlösa pensionärer. I de aggressivt oppositionella regionerna - där också gasfyndigheterna finns - tycker man att Evo tar ut för mycket pengar. Regionerna vill såklart behålla dessa inkomster särskilt nu när man strävar efter ett starkt utökat självstyre som måste finansieras.

Den andra punkten är att Evo har utlyst inte mindre än tre nya tillfällen för Bolivias nya nationalsport - folkomröstning. Det ska röstas om konstitution, nya regionala prefekter i ett par regioner och ett antal representanter i politiska församlingar som inte funnits tidigare. Det är särskilt den nya konstitutionen, som jag skrivit om tidigare, som retar upp oppositionen.

Den senaste veckan har oppositionen i främst Santa Cruz gått ut i organiserade aktioner för att sabotera statliga institutioner och regeringstrogna medier. Ett viktigt inslag har varit den andra stora bolivianska nationalsporten - vägblockader. Flera statliga institutioner helt sonika ockuperats. Igår kablades bilder ut på hur poliser och militärer - uppenbarligen beordrade att inte ta till våld mot Santa Cruz-pöbeln - fråntogs sina vapen, misshandlades och förnedrades.

Och nu höjs tonläget ytterligare. Regeringstrogna bönder och kokaodlare har sagt att de minsann ska visa högern hur man blockerar en väg! De är just nu på väg till konfliktregionerna för att bygga egna blockader. Då kan säkert riktigt otrevliga saker hända. Idag hörde jag till och med en mikrolånstagare som sa att man borde attackera Santa Cruzare och deras affärer här i La Paz...

Men än så länge är det helt lugnt här i stan, som till stora delar är regeringstrogen. Och det är få som tror att konflikten ska spridas hit.

Dock uppvisar Bolivia just nu många tecken på att, i delar av landet, uppfylla kraven för, om inte en failed, så i alla fall en fragile state.

***

Evo ligger inte på latsidan. Idag hann han mitt i brinnande upplopp hunnit förklara USA:s ambassadör Goldberg persona non grata. Han ska tydligen vara i maskopi med högern, något som Venezuelas Hugo Chavez instämde i några timmar senare.
***
En positiv nyhet mitt i allt elände. Bolivia fick 0-0 borta mot Brasilien alldeles nyss. Trots en horribel utvisning emot sig i början av andra halvlek när en Robinho i obalans slängde sig på marken.

Inga kommentarer: