lördag 13 september 2008

Bolivias 11:e september slutade med 14 döda


Sammandrabbningar med många dödsoffer i Cobija i norr

Bilden börjar nu klarna över vad som hände i torsdags i närheten av Cobija i regionen Pando. Och alltfler börjar tala om en massaker på regeringstrogna campesinos (bönder)
12 av de 14 döda tycks tillhöra campesinos-sidan. De löst sammansatta huligan-banden av separatister öppnade eld med automatvapen i samband med en konfrontation med den regeringstrogna gruppen. Detta enligt vanligen lätt högervridna La Prensa.

Men det ska sägas att det även finns andra versioner av ”vem som började”. Facit av det tredje blodigaste 11:e september i Amerikas historia är i alla fall minst 14 döda enligt flera medier.

Undantagstillstånd och försök till dialog
Dödandet i torsdags och regeringens allmänna brist på kontroll i utbrytarregionerna ledde till att man på fredagskvällen utlyste undantagstillstånd i regionen Pando.
I samband med detta skickades ett Herkules-plan med militärer för att återta flygplatsen i Cobija. Separatisterna gav sig inte frivilligt och en soldat skjöts till döds på flygplatsen innan militären fick kontroll.

Samtidigt begav sig den mest moderate av de regionala prefekterna till La Paz för att inleda någon typ av dialog för att undvika att situationen förvärras ytterligare. Tyvärr var inte Evo hemma när prefekten kom, han hade diskussioner med försvarsministern på agendan. Mötet hölls i stället med vicepresidenten García Linera, något som retat oppositionen.

Det stärker samtidigt den utbredda uppfattningen att det är den beläste García Linera, före detta guerilla-medlem och från den traditionella bolivianska överklassen, som egentligen drar i trådarna i Bolivia.

Nej tack till Chavez hjälp – men en ny oväntad allierad i ambassadörs-bashingen
Representanter för Bolivias militär avvisade i kraftfulla ordalag Hugo Chavez uttalande att han skulle se en satskupp eller ett presidentmord i Bolivia som klartecken för en venezolansk intervention i Bolivia. Chavez svarade på svaret, med fin statsmannlogik, genom att säga att den bolivianska militären borde ägna sig mer åt att skydda den folkvalda regeringen än att verbalt avspisa vänner som Chavez…

Ett stort problem för Chavez och Morales är att deras kritik mot USA ofta är svepande utan konkreta bevis. Nu har dock vissa förtydliganden kommit. Enligt Evo Morales ska ambassadör Goldberg ha träffat prefekterna och gett dem sitt stöd i kampen mot regeringen.

Ingen blev förvånad när Chavez igår i en sympatiåtgärd med Bolivia hängde på och kastade ut sin USA-ambassadör. Vad som däremot är överraskande och en ny strömmning i Latinamerika-dynamiken är att Honduras president Zelaya igår, även det i en solidaritetsakt med Bolivia, skjöt upp mottagandet av den nye USA-ambassadörens ackrediteringsbrev.

Honduras är sedan länge sett som en oförblommerad USA-lakej, och president Zelaya tillhör ett högerliberalt parti. På senare tid har han dock svängt vänster och kallar sig själv ”centro-izquierda (mittenvänster) men ta bort centro om ni vill”…

***
I onsdags den 10 september hörde jag till min förvåning Göran Perssons röst i taxin jag åkte i. Jag vände mig om men han var inte där. I stället var det ett dagligt radioinslag om viktiga händelser i världen det aktuella datumet och Anna Lindh-mordet var en av dessa händelser.

Inga kommentarer: